KAKO s hvaležnostjo dosežemo večje zadovoljstvo, srečo in optimizem?

Z zapisovanjem hvaležnosti boste zagotovo bolj zadovoljni, bolj srečni in bolj optimistični in bolj pozitivno naravnani. Zagotovo bo tako vaš dan še lepši! Dokazali so namreč, da lahko orodja hvaležnosti dobro vplivajo na vaše počutje še pol leta po njihovem izvajanju. Da, prav ste prebrali – še 6 mesecev po tem ko ste nekaj naredili, bo to dobro vplivalo na vas!

Kako?

Najprej imajo naši možgani zanimivo lastnost, da se navadijo na stvari. Saj veste, danes in jutri so novi čevlju super, po jutrišnjem pa so samo še eni izmed naših čevljev.  Raziskovalci so to poimenovali “hedonska prilagoditev”.  Naši možgani uporabljajo to funkcijo na vseh področjih.

Najprej nam naši možgani ob vsakem dobrem napredku v našem življenju sporočajo, da smo neizmerno srečni, čez čas pa pozabijo, da smo sploh napredovali ali kaj pridobili ali da smo sploh bili takrat srečni. Prepoznavanje ljudi, stvari, dogodkov za katere smo v našem življenju resnično hvaležni je za naše možgane smerokaz, na kaj se naj osredotočijo. Tako lahko iz danih trenutkov prejmemo največje zadovoljstvo in radost, ki nam ga trenutek lahko ponudi.  Dober primer za “hedonsko prilagoditev” je tudi naše partnersko življenje in poroka.

Da, tudi tukaj možgani delujejo po svoje, zato poiščite v našem blogu objavo kako lahko hvaležnost izboljša partnerski odnos.

O pozitivnih čustvih in pozitivni psihologiji beremo že skoraj na vsakem koraku. Kadar hvaležnost obravnavamo kot čustvo jo uvrščamo v to skupino pozitivnih čustev. (Se še spomnite našega članka o tem kaj hvaležnost sploh je?) Ampak kako to deluje? Predvidevajo, da nam hvaležnost razširi obzorja, spremeni smer naših misli in nas spodbudi, da smo kreativni, igrivi in utrdimo svoje socialne stike in prijateljstva. Kadar smo se soočamo z izzivi nato hitreje najdemo dobre načine rešitve izzivov in prej pogledamo na težave iz pozitivne plati.

Ampak to še ni vse! Hvaležnost nas tudi motivira, da se potrudimo izboljšati dobre navade npr. več gibanja, pomoč drugim in tako tudi napredujemo kar nas še dodatno motivira.  Čeprav morda težko ubesedimo ali tudi opazimo, pa je hvaležnost dokazano globoko povezana tudi z dvema od treh naših osnovnih psiholoških potreb. Ko bo hvaležnost postala del vašega vsakdana boste tudi zagotovo zadostili vašim osnovnim potrebam po povezanosti in avtonomnosti.

Kako torej hvaležnost vpliva na naše dobro počutje, srečo, zadovoljstvo? Med prebiranjem raziskav opazimo, da vpliv izvira tako iz našega biološkega ustroja, osnovnih psiholoških potreb, kot tudi notranje motivacije in še kaj se bi našlo.

Ne čakajte na dokaze, začnite zapisovati zakaj ste hvaležni že danes!

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hvala za prijavo na novičke!

Srečaj se z nami v živo

Želiš biti na tekočem? Prijavi se na naše novičke.