Travma ni način učenja, ki bi si ga želeli, lahko pa v njej najdemo modrost in energijo življenja. V to vas vabi film, ki je pred vami.

Po mnenju dr. Gaborja Matéja je medsebojna povezanost tesnobe, kroničnih bolezni in uporabe psihoaktivnih substanc običajna – vendar ne tako, kot si morda predstavljamo.

 

AKTUALNI DOGODKI

Prijavi se na listo za obveščanje. Nova predvajanja filma bodo v jeseni 2024!

V primeru vprašanj ali za predvajanje filma za zaključeno skupino, mi prosim piši na doris.polakkuder@gmail.com ali sanja@kozarcekhvaleznosti.si

Kaj je "Modrost Travme"?

"Modrost Travme" je izjemen dokumentarni film Dr. Gabor -ja Mate -ja, ki raziskuje globoko povezavo med travmo in človeškim življenjem. Film razkriva, kako nepredelane travme vplivajo na naše duševno, čustveno in fizično zdravje ter kako lahko skozi razumevanje in zdravljenje travme najdemo pot do celjenja in notranjega miru.

Zakaj si ogledati ta film?

***Globoko razumevanje travme: Film ponuja vpogled v korenine travme in njene posledice, kar je ključnega pomena za osebno rast in preobrazbo.
***Navdihujoče zgodbe: Film vsebuje resnične zgodbe posameznikov, ki so premagali travme in našli novo upanje in moč.
***Jasni primeri: Spoznali boste, da niste več sami in da je odgovor, ki ga iščete, znotraj vas.

Predvajanje filma s pogovorom v Ljubljani, SFU, 7.5.2024

Hvaležna sem za odprtost in radovednost obiskovalcev filma na SFU. Naprej smo si ogledali film, nato pa so lahko obiskovalci prisluhnili panelni razpravi, kjer so sodelovali strokovnjaki s področja psihoterapije in psihiatrije: mag. Tatjana Verbnik Dobnikar, dr. Anja Štrukelj Kozina, dr. Lucija Hrovat, mag. Miran Možina, Tine Papič in jaz. 
 
Hvala Univerzi Sigmunda Freuda Ljubljana za so-organizacijo!

 

Predvajanje filma v Portorožu in Mariboru, 24.4., 25.4., 10.5. in 11.5.2024

Hvaležna sem za iskrenost in radovednost. In predvsem – da, ste pomembni, z veseljem pridem tudi v vaše čudovite kraje. Ni potrebno, da se dogodki odvijajo le na velikih mestih. Dokazujete, da je pomembno srce, ki si želi biti avtentično in le-tega najdemo povsod. Hvala ker ste!

Hvala tudi Družinskemu inštitutu Objem, ki s svojimi aktivnostmi v Mariboru pomaga otrokom in mladostnikom, nam pa je prišel naproti s so-organizacijo!

Predvajanje filma v Kranju in Radomljah, 4.4. in 5.4.2024

Hvaležna sem za pristnost v lokalnih skupnostih. Prav ti dve predvajanji filma kažeta, kako lahko v svojem kraju najdemo enako misleče, se avtentično izražamo in sočutno podpiramo. 

Hvala Zavodu Kajžica, Kranj ter Kulturnemu prosvetnemu društvu Drouz, Radomlje za so-organizacijo!

Predvajanje filma s pogovorom v Ljubljani, 21.3. in 22.3.2024

Hvaležna sem vsakega, ki je prišel. Nekateri v parih, nekateri sami. Vsi pogumni in zavzeti, da najdejo svojo modrost travme, predvsem pa pot iz travme. Vsi si namreč želimo biti celoviti. Zato se pogosto na delavnicah pojavi vprašanje. Pa je sploh možno, da je drugače? Je. Če ne bi bilo, se tega ne bi spraševali. 

Predvajanje filma z delavnico, Center Skupaj, Nazarje, 2.3.2024

Hvaležna sem za globoko energijo, ki se je odprla po ogledu filma. Ko smo resnično prisotni in si dovolimo odpreti srce za ranljivost, se nam odpre nova perspektiva. Verjamem, da je v tej novi perspektivi možno vse. Z našo avtentičnostjo odpiramo nova poglavja svoje knjige in delamo korake proti sočutnejši družbi. 

Predvajanje filma s pogovorom v Zibelki življenja (Babica Maja), 1.3.2024

Hvaležna sem za topel sprejem v Zibelki življenja, ki je dal našemu druženju širino, radovednost in spontano poglobljene delavnico. 

Maja iz studia Umetnost dotika je zapisala: 

Film me je navdušil in na koncu smo bili deležni vprašanja, katere tri stvari si bomo najbolj zapomnili. Iskreno – ko bi bile vsaj samo tri!

1. Kot prvo mi je všeč, kako iskreno Gabor pristopa k svojim pacientom, klientom in kako iskreno govori o lastnih travmah. 2. Kot drugo, imamo travme s T in travme s t – morda kdaj malo več napišem o tem. 😉 v osnovi pa gre za to, da imajo nekatere travme večji vpliv od drugih. 3. Naslednje, zavedanje da je travma večgeneracijska, nam odstre marsikaj. Ni se začelo z nami – travme so doživeli že naše matere in očetje, drugi predniki in so tudi vplivale na vzgojo otrok. Veriga travme se tako raztegne iz preteklosti v prihodnost.

Ko na travmo pogledamo kot notranje dogajanje, dobimo moč in lahko spremenimo tok. In nenazadnje, navdušila me je Doris, ki nas je sočutno popeljala v pogovor, kako travme doživljamo mi sami. Pravzaprav me njena toplina spominja na tisto, ki prihaja tudi iz Gaborja.

Predvajanje filma z delavnico na Vranskem, v Hotelu Grof, v februarju in marcu 2024

Hvaležna sem za srčne korake proti avtentičnosti, za izjemno radovednost in zanimanje kaj travma je. Vrata do spremembe lahko najprej odpre le vsak sam. Travma je najpogosteje nekaj kar nosimo kot breme samo iz otroštva. Kot odrasli imamo moč, da stopimo iz travme tako, da smo s svojimi občutki. Ne moremo drugim podariti tistega, kar nismo najprej podarili sebi. S sočutjem do sebe, širimo sočutje do drugih. 

Predvajanje filma s pogovorom v Osnovni šoli Livada, Ljubljana, v februarju 2024

Hvaležna sem za izjemno pripravljenost iskanja rešitev učiteljskega kolektiva šole, ki me je povabil in toplo sprejel. Prvi korak naprej je sprejemanje in razumevanje. Morda tudi dvom, kaj se v resnici dogaja pred nami? Je lahko nova perspektiva tista, ki nam pomaga ustvarjati bolj sočutno družbo?

Predvajanje filma v Medgeneracijskem centru Prebold, v novembru 2023

Hvaležna sem za velik odziv skupnosti, za pripravljenost na pogovor in delanje prvih korakov v svet travme. Ta korak ni vedno prijeten, je pa nujen, da bi lahko zgradili bolj sočutno družbo!

Hvala Občini Prebold in Medgeneracijskemu centru Prebold, ki sta finančno podprla dogodek!

ČLANEK na Moja občina.si

 

O filmu

Travma je nevidna sila, ki oblikuje naša življenja in način kako živimo, ljubimo ter razumemo svet okoli sebe. Je izvor naših najglobljih ran. Dr. Maté nam ponuja novo vizijo: družbo, ozaveščeno o travmi, v kateri starši, učitelji, zdravniki, sodniki in vsi pomembni odločevalci niso osredotočeni na potlačevanje simptomov in obsojanje, temveč se trudijo razumeti vzroke, ki pri ranjenem človeku sprožijo zaskrbljujoče vedenje in bolezni. Kaže nam pot do individualne in kolektivne ozdravitve.

Po mnenju dr. Gaborja Matéja je medsebojna povezanost tesnobe, kroničnih bolezni in uporabe psihoaktivnih substanc običajna – vendar ne tako, kot si morda predstavljamo.
V filmu Modrost travme bomo skupaj z zdravnikom, avtorjem svetovnih knjižnih uspešnic in prejemnikom častnega odlikovanja kanadskega reda za zasluge dr. Gaborjem Matéjem raziskovali, zakaj se zahodna družba sooča z epidemijo tesnobe, kroničnih bolezni in uporabe psihoaktivnih substanc.

Gre za neprecenljivo izkušnjo človeka, ki je življenje posvetil razumevanju povezave med boleznijo, odvisnostjo, travmami in družbo.

Modrost travme je film, ki je dobro, da si ga ogleda vsak. Travma ni način učenja, ki si ga želimo. Niti ni travma samo tisto najgroznejše, kar se lahko človeku zgodi. Je pa travma realna izkušnja, ki jo imamo. Film z izjemno pozitivno perspektivo pokaže kako lahko iz travme stopimo proti svoji celovitosti in ozdravitvi.

Po ogledu filma, bom pogovor, razpravo in delavnico vodila Doris Polak Kuder, certificirana iz metode Dr. Gabor Mate-ja (t.i. Compassionat Inquiry)

Če želiš biti obveščen o tem in naslednjih predvajanjih filma Modrost travme, se javi tukajle: https://forms.gle/U5cyEyN35SrfZ7Hc7

Število oseb na vseh dogodkih je omejeno. Prijavi se čimprej.
 
Se vidimo?
Doris
 

p.s. Naslov v izvirniku: Wisdom of Trauma. Dolžina filma: 87 minut. Igralci: Russel Brand, James Doty, Tim Ferriss. Režija: Maurizio Benazzo, Zaya Benazzo 

Hvala za prijavo na novičke!

Srečaj se z nami v živo

Želiš biti na tekočem? Prijavi se na naše novičke.