Kako hvaležnost vpliva na boljše počutje?

Cicero: “Hvaležnost ni samo največja vrlina, ampak je mati vseh ostalih vrlin. “

Vpliv hvaležnosti na posameznikovo življenje je vroča tema med raziskovalci. Več kot 70 znanstvenih študij na priznanih univerzah v svetu kaže, da zapisovanje in spremljanje hvaležnosti  pomembno izboljša posameznikovo dobro počutje, poveča veselje in pozitivno razpoloženje. Si pripravljen poskusiti?

Ne hvaležnost sama po sebi, ampak vaše aktivno ukvarjanje s svojo hvaležnostjo vam bo spremenilo življenje in izboljšalo vaše počutje. Zakaj? Hvaležnost je globoko zasejana v človekovo duhovno in filozofsko zgodovino. Poleg tega pa raziskave pa kažejo, da ima hvaležnost zasnovo tudi v našem biološkem ustroju, v strukturi naših možganov, DNA in celo razvoju otroka. Torej ne preseneča, da biti hvaležen, vpliva dobro na celo naše telo!

Kako lahko nekaj kar mislimo in pišemo vpliva na naše telesno počutje? Raziskovalci v takšni primerih primerjajo subjektivne odgovore posameznikov npr. boljša kakovost spanja, manjša utrujenost, boljše razpoloženje  ter merljive parametre njihovega telesnega stanja npr. nižji krvi tlak, nižji holesterol, nižji kazalec hemoglobin HbA1c, število hospitalizacij. Te raziskave kažejo, da se ob rednem zapisovanju zakaj smo hvaležni naše telesno počutje izboljša, bolje spimo in smo čez dan bolje razpoloženi, ker se lažje držimo zdravih navad in smo bolj sproščeni, pa se izboljšajo tudi merljivi telesni parametri.

Mi pišemo – in naše telo v boljši formi!

Boljše počutje seveda ne pomeni samo, da je naše telo v boljši formi. Želimo se počutiti tudi bolj zadovoljni, srečni, optimistični in pozitivno naravnani. Ravno te vplive hvaležnosti preučujejo v največ raziskavah. In, da! Vse od naštetega drži. 

Z zapisovanjem hvaležnosti boste zagotovo bolj zadovoljni, bolj srečni in bolj optimistični in bolj pozitivno naravnani. Zagotovo bo tako vaš dan še lepši!

Dokazali so namreč, da lahko orodja hvaležnosti dobro vplivajo na vaše počutje še pol leta po njihovem izvajanju. Da, prav ste prebrali – še 6 mesecev po tem ko ste nekaj naredili, bo to dobro vplivalo na vas!

In za kaj si hvaležen/hvaležna danes?

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hvala za prijavo na novičke!

Srečaj se z nami v živo

Želiš biti na tekočem? Prijavi se na naše novičke.