Bolezen kot proces

Bolezen ni kot stvar, pravita Dr. Gabor Maté in Daniel Maté v svoji knjigi Navidezna normalnostJe pretok energije; je tok katerega evolucija ali deevolucije, ki nastane, kadar nismo zavestni in povezani s sabo.  V teh primerih travma v bistvu uničuje naše življenje. Pripravljenost sprejeti bolezen ne kot stvar ali zunanjega sovražnika, ampak kot združitev celotnega življenja – sedanjosti, preteklosti in prihodnosti – nas lahko odpre temu, da bolezen sprejmemo kot učiteljico. 

Običajno gledamo na bolezen kot sovražnika, proti kateremu se bojujemo. Tudi naslovi pogosto pišejo, da se je nekdo boril z rakom, in govorimo si, da bomo enkrat premagali in izbrisali rakava obolenja. Na spletu se pojavlja tudi gibanje #fuckcancer. Morda so te vojne metafore privlačne, ker njihova energija odseva naše notranje občutke jeze in obupa. 

Še pogostejše kot primerjava z bojem pa je istovetenje z boleznijo. Jaz imam raka. Ona ima multiplo sklerozo. Moj nečak ima ADHD. Jaz imam televizijo z ravnim ekranom. Tukaj je moje življenje in tam čez je bolezen, ki posega vanj. V tej perspektivi bolezen obstaja neodvisno od osebe. 

Knjiga Navidezna normalnost vabi bralca v novo perspektivo. 

Bolezen kot neravnovesje celotnega organizma

Kaj če bi gledali na bolezen kot neravnovesje celotnega organizma, in ne samo skupek molekul, celic ali organov, ki imajo patologijo? Na bolezen lahko gledamo kot na proces, ki je povezan z osebno zgodovino, v okviru kulture, v kateri živimo. Ampak če je bolezen manifestacija našega življenja, potem imamo tudi možnost, da iščemo novo razumevanje, postavljamo nova vprašanja in morda sprejemamo nove odločitve. 

Raziskovalec Steve Cole pravi, da je bolezen dolgoročen fiziološki proces, ki poteka v našem telesu; kako živimo, vpliva na to, kako hitro doseže klinično raven. Bolj ko razumemo bolezen, manj je jasno, kdaj imamo bolezen in kdaj ne. Mit o normalnosti je morda ta, kdaj smo bolni in kdaj smo dobro. Dr. Gabor Maté deli zapis avtorja, ki pravi, da je zbolel postopno, nato pa kar naenkrat. Nenaden stres le odpre manifestacijo bolezni v polni obliki. Bralec knjige Navidezne normalnosti dobi med branjem dovolj možnosti za samorefleksijo svojega procesa. 

Zdravnica, ki je pozdravila sebe

Lisa Rankin piše, da so zdravniki mojstri potlačevanja čustev. Zdravniki ne smejo jokati, ko žalujejo ali ko jih nekdo čustveno prizadene. Lisa pravi, da je bila vse življenje stereotipno »pridno« dekle: veliko je dosegla, bila je najboljša v razredu, potiskala je svoj talent in intelekt – ne zato, da bi zadovoljila sebe, ampak da bi jo sprejeli drugi. Neizprosen pritisk se je manifestiral v njenem zdravstvenem stanju. Morala je popustiti. 

Večina naših napetosti in frustracij 

prihaja iz kompulzivne potrebe, 

da delujemo kot nekdo, ki nismo.

Janos Selye, The Stress of Life, iz knjige Navidezna normalnost

Ko se bojimo razočarati druge

Preberi celoten blog na: https://www.primus.si/objave/bolezen-kot-proces.html

Temelj za telesno zdravje je čustveno zdravje. Preberi začetek moje knjige, kjer pišem tudi o tem: https://kozarcekhvaleznosti.si/product/knjiga-kako-se-naucimo-voziti-kolo/

Dogodke s Matejevim filmom Modrost travme, najdeš tukaj: https://kozarcekhvaleznosti.si/trgovina/

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hvala za prijavo na novičke!

Srečaj se z nami v živo

Želiš biti na tekočem? Prijavi se na naše novičke.