5 min je res dovolj.

Danes bom z vami delila prakso hvaležnosti, ki vključuje najnovejša dognanja. 

Zadnje raziskave se namreč usmerjajo v to, katere prakse imajo največji učinek na telesne parametre in subjektivne občutke. Priznati moram, da je to kar malo igra našega uma, ki si želi še večje, še boljše, le najboljše. Bistvo hvaležnosti je daleč od tega. Pa vendar lahko svoj um koristno uporabimo tako, da si pokažemo, da je hvaležnost nekaj v kar se splača investirati. 

In kaj so ugotovili?

Ugotovili so, da ima hvaležnost največji potencial v odnosih, v izražanju hvaležnosti drug drugemu. In celo ugotovili so, da dobi več dobrih fizičnih in psihičnih učinkov prejemnik hvaležnosti, kot tisti, ki jo daje. Ja? Ja! Torej, če se nekomu iskreno, s celim srcem zahvališ, mu to celo poveš v zgodbi, zakaj si hvaležen, bo ta oseba prejela velik darilni paket zdravja in zadovoljstva. Morda se sliši neverjetno, a za pismo hvaležnosti so ugotovili, da vpliva na telo še 6 mesecev po tem, ko si ga napisal.  

Lahko se celo morda spomniš občutkov, ko se ti je nekdo iskreno zahvalil ali pa si se zahvalil ti. Morda je ob težki preizkušnji nekdo izrekel besedo, ki te je pomirila in ti dala zaupanje, morda je v tvoje življenje prišel učitelj, ki te je res razumel in ti pokazal pravo pot naprej, morda je na cesti neznanec tekel za tabo, zato da bi ti vrnil izgubljeno rokavico, morda se je tvoj otrok privil k tebi in bil vesel, da si mu izpolnil-a željo. 

Si našel/našla ta občutek hvaležnosti? Je prijeten? 

Zakaj bi si ga želel-a več v življenju? Ker si vsi želimo srečno in zadovoljno (družinsko) življenje in ker smo v hvaležnosti v stanju prejemanja – to je tam, kjer se zgodi čarovnija!

Kakšna pa je ta “idealna praksa hvaležnosti”? Spodaj je pregledni seznam zaključkov iz raziskav:

1.) hvaležnost razloži v zgodbi, s pripovedovanjem/zapisovanjem. 

2.) pripoveduj zgodbo v kateri si iskreno hvaležen ali nekdo drug iskreno izraža hvaležnost tebi (ali komu drugemu) ali lahko opazuješ nekoga drugega, ki iskreno izraža hvaležnost.

3.) zapišeš lahko kako si se počutil pred tem dogodkom in kako v tem dogodku. 

4.) osredotoči se na ta občutek in vztrajaj v njem do 5 minut. 

5.) lahko je dolga vaja tudi samo 60 sekund.

6.) pred prakticiranjem hvaležnosti lahko narediš par globokih vdihov in izdihov

7.) trikrat na teden, takoj zjutraj, ko se zbudiš ali zvečer, preden greš spati. Lahko pa tudi kadarkoli čez dan. 

In otroci?

Z otroci imate idealno okolje, večina korakov bo prišla naravno. Pogovarjajte se v družinskem krogu, ob večerji, zajtrku, nedeljskem kosilu. Otroci vedno povedo zgodbo, povedo kaj se je zgodilo, kaj so opazili in zakaj so veseli. Ker ima, po najnovejših raziskavah, največ koristi tisti, ki prejme hvaležnost, boste svojemu otroku dali ogromno, če mu boste povedali (in zapisali),  zakaj ste hvaležni – ker je pomagal bratcu/sestrci, ker je pogumno nastopil na predstavi, ker je pomagal odnesti smeti…. In če delite vsi družinski člani se bo učinke potenciral. Raziskave kažejo, da imamo koristi tudi od tega, če opazujemo ali pripovedujemo zgodbo nekoga drugega, ki je bil hvaležen. To so zagotovo vedeli (ne)zavedno že naši predniki, ko so vključili zahvalo pred vsak obrok ali spanjem. 

Kaj lahko narediš, da se prepričaš?

Ko sem bila jaz mala smo pomivali posodo ročno. Ko smo kupili prvi pomivalni stroj, smo še vedno kar nekaj posode pomili ročno. Poznam ljudi, ki so kupili svoj prvi pomivalni stroj in nato še vsaj eno leto posodo pomivali ročno. Dejstvo je, da dokler nečesa dobro ne preizkusiš, ne veš. In šele tvoja izkušnja ti pokaže, kaj ti hvaležnost podari. 

Jaz dam zdaj v pomivalni stroj vsako žličko, ko se pomivalni stroj pokvari je to najbolj nujna stvar, ki jo moramo tisti dan urediti. Pri hvaležnosti je enako. Dokler ne izkusiš, si morda niti ne predstavljaš kakšno lepo življenje imaš na dlani. Zato zbiraj informacije, beri, se izobražuj in najbolj pomembno – vadi!

Želim ti lep dan!

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hvala za prijavo na novičke!

Srečaj se z nami v živo

Želiš biti na tekočem? Prijavi se na naše novičke.