95% tvojega življenja vozijo nezavedni programi

Ali veš, da 95 % časa tvojega življenja predstavljajo in vodijo tvoji nezavedni programi?

Ali veš, da to pomeni, da le 5 % življenja počneš tisto kar želiš?

Zakaj?

Vsega kar smo se naučili, smo se naučili v vrtcu. Do sedmega leta. Takrat smo posrkali in vtisnili vase vse kar so naši starši in bližnji naredili in delali. Kar so starši govorili je manj pomembno. 

In sedaj še vedno živimo na istih (ne enakih, ampak istih) programih, razen, če se jih odločimo zavestno spremeniti. 

To je tisti trenutek, ko začnemo opažati, da bolj se staramo, bolj smo podobni svojim staršem. Ali pa kar naenkrat ugotovimo (ali pa nam prijazne babice in dedki celo sami povedo), da delamo točno tisto, kar smo jim očitali in govorili, da sami nikoli ne bomo počeli. 

Zakaj to počnemo? Ker to, da imamo znanje ni dovolj. Učili so nas, da kar se Janezek nauči, to Janezek zna. Pa ni res. Ni dovolj, da preberemo veliko knjig, da se udeležimo kupa delavnic, ni dovolj, da vemo kaj želimo spremeniti… 

Spremembe se bodo zgodile, ko bomo spremenili svoje navade in vzorce. 

Od česa je odvisno, če se bodo tvoje novoletne zaobljube uresničile? Od tega kakšne navade imaš. In v resnici imamo večinoma zelo slabe navade, dokler jih ne spremenimo 🙂

Najboljša navada po znanstvenih raziskavah je hvaležnost, vsaj to je bil najin zaključek in še vedno je. 

In večina se nas sprašuje kako pa spremenim svoje navade? Če se danes omejim le na hvaležnost, je hvaležnost eno izmed takšnih orodij, ki z znanimi in neznanimi učinki vpliva na naše delovanje. 

Predvsem hvaležnost spremeni v trenutku stanje našega telesa in v stanju hvaležnosti izginja negativnost, odpira se nam pogled na možnosti in energetsko privabljamo v svoje življenje še več dogodkov za katere smo hvaležni. 

Čeprav govorim o hvaležnosti kot orodju, ima hvaležnost tudi drugo plat. Plat, ki ni dojemljiva našemu umu in zato je naš um pač ne more razumeti. To je tako, kot če bi želela opisati kaj je ravnotežje. Lahko opišeš, da dvigneš noge od tal in s kolesom ne padeš. Občutek, ki ga čutiš v svoji notranjosti, da si v ravnovesju, ta pa lahko rečem le, da je dober. 

Z vztrajanjem čez točko, ko se na zdi, da nimamo ničesar za napisati ali, da se ves čas ponavljamo, pridemo do stanja, kjer smo lahko v vsakem trenutku v občutku hvaležnosti za to svoje življenje.  

Kako pa vpeljati navado hvaležnosti?

  1. poveži jo z aktivnostjo, ki jo že počneš in ti je prijetna (npr. pred večerjo, pred spanjem, takoj, ko se zbudiš…)
  2. pripravi si orodje  – list, pisalo – na vidno mesto. 
  3. vprašaj se in zapiši za katere 3 stvari si hvaležen/hvaležna danes
  4. za teh 5 minut si res vzemi čas in bodi v trenutku
  5. če želiš hitreje osvojiti novo navado si jo prvič prav podrobno predstavljaj kako se npr. pred spanjem urediš, uležeš v posteljo, vzameš v roke listek in kuli, kako se nasloniš na blazino in začneš zapisovati..
  6. pa začetek z otroci? V naprej razmisli kaj boš ti povedal-a, saj bodo otroci prebrali tvoje občutke in ne besede. Otrokom povej, da je to nova igra, da vsak pove 3 stvari  za katere je danes hvaležen in da pravil ni. 

Lep dan,
Doris

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hvala za prijavo na novičke!

Srečaj se z nami v živo

Želiš biti na tekočem? Prijavi se na naše novičke.