NUJNA INFORMACIJA

Ko se sprašujemo kaj je naslednji pravi korak, potrebujemo nove informacije. Že Einstein je rekel, da težave ne moremo rešiti z istim načinom razmišljanja, kot smo jo ustvarili. Potrebujemo razumevanje, da bi lahko storili korak naprej. Zato naj danes delim informacijo o tem kaj oblikuje najprej naš pogled na svet in kaj je tisto, kar nas omejuje, da bi živeli resnično izpolnjeno življenje, kot odrasli, starši. Temu se reče travma.

Večina dojema travmo kot nekaj izjemnega, in če obstaja skupina ljudi, ki so »travmatizirani«, potem mi zagotovo nismo del nje.

Vendar je naša družba prežeta s travmo. Če kaj, bi bil nekdo brez travm, v naši družbi, izjema. Vprašajmo se kam vsak od nas spada na zelo široki skali travme? Kaj si izkusil sam in kako je zaznamovalo tvoje življenje? In kakšne možnosti bi se ti odprle, če bi svoje travme bolje spoznal?

A najprej – kaj je travma? Travma ni tisto kar se je zgodilo tebi, ampak kar se je zgodilo znotraj tebe. Kot pri prometni nesreči, je nesreča tisto kar se je zgodilo, vendar je poškodba tisto kar se občuti. Enako je travma duševna poškodba, shranjena v živčnem sistemu, umu, telesu in pripravljena, da se sproži v kateremkoli trenutku.

Ko se rana sama ne pozdravi se lahko zgodi dvoje – ali ostane sveža ali pa se (bolj pogosto) prekrije z debelo plastjo kraste. Kot odprta bolečina, je točka kjer smo lahko vedno znova ranjeni, tudi ob najnežnejšem dotiku. Takšna rana drži skupaj tkivo, vendar smo jo primorani ves čas negovati, hkrati pa omejuje tudi našo fleksibilnost, samozavest, preprečuje rast in je otopela.

Rana ali krasta v primeru travme je zožitev sebe – fizično in duševno. Ovira naše naravno prirojene sposobnosti in zamegli naš pogled na svet in ljudi okoli nas.

Dokler travm ne predelamo, smo obtičali v preteklosti, oropani izobilja sedanjega trenutka in omejeni v tem kdo smo lahko. V naši notranjosti nastanejo delčki nas samih, ki ovirajo našo rast, dokler jih ne vidimo in priznamo.

Kaj pa se v tebi poraja, ko bereš? Deli z mano v zs ali v komentar.

Topel objem,

Doris

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hvala za prijavo na novičke!

Srečaj se z nami v živo

Želiš biti na tekočem? Prijavi se na naše novičke.