Kaj je tvoj naslednji pravi korak?

Kaj je tvoj naslednji pravi korak

Ko se nam rodijo otroci ali, ko naredimo pomembne življenjske korake ali pa, ko sem nam »življenje zgodi«, se pogosto vprašamo: Kaj je naslednji pravi korak? Lahko pa tudi, da ne opazimo, da se vrtimo v začaranem krogu, da nas življenje kliče.

V risanki Ledeno kraljestvo 2 je lepo ponazorjen ta trenutek ali še bolje proces našega življenja. Čeprav se našem umu zdi, da se je kar naenkrat vse zgodilo, se je pravzaprav pripravljalo že več časa.

Preden ti povem, kako jaz vidim ta trenutek iz Ledenega kraljestva, naj se ti predstavim. Sem Doris Polak Kuder, magistra farmacije, ki se je odločila raziskovati čustva, hvaležnost, prepričanja, povezavo med umom in telesom. Vse tisto kar ne moremo prijeti in izmeriti. To je bilo za moj um zelo trpeče potovanje, vendar me je začela bremeniti navidezna pozitivnost. Izčrpavalo me je pozitivno gledanje na svet, brez da bi ga zares čutila. Sedaj na hvaležnost gledam drugače, predvsem pa hvaležnost sedaj čutim in mi daje veselje do življenja in izzivov, ki mi pridejo na proti.

Najgloblji skok v mojo podzavest mi je omogočil pristop svetovno znanega Dr. Gabor Mate-ja, ki je napisal knjige Ko telo reče ne, Otroci nas potrebujejo, V svetu lačnih duhov in zadnja, še vroča in neprevedena The Myth of Normal. 

Pri Gaborju študiram od leta 2020 in ker se učenje nikoli ne konča, sem vzljubila postati del te skupnosti, zato da lahko rastem in delim najnovejše iz sveta osebne rasti, s tabo!

Vabljena na moj knjižni klub ali individualni pogovor z mano. Sočutni pogovor je preplet coachinga in psihoterapije, ki ti omogoča, da razumeš in premostiš vedenja, ki so zate nekoristna in tebe ovirajo, da bi naredil-a korak naprej, živel-a polno življenje ali dosegla zastavljene osebne ali poslovne cilje. Knjižno potovanje pa te popelje po najnovejšem znanju, te poveže z enako mislečimi ženskami in podira mite o normalnem.

No, pa nazaj k Ledenem kraljestvu. Elza sliši glas. Tega ne omeni nikomur, počuti se čudna, osamljena, kot da je nekaj narobe. Tudi tisto, kar jo je prej motiviralo, dajalo energijo je sedaj v ozadju. Muči jo le to vprašanje – zakaj se zbuja sredi noči, zakaj razmišlja o preteklosti, zakaj se ji zdi, da stvari niso takšne kot se zdijo. Ko se odloči zasledovati svoj glas se v Arendelu oglasi narava, zmanjka vode, ognja, piha veter in tla se tresejo.

Zame to prikazuje pomanjkanje virov iz okolja in znotraj nas.

  • Na eno točki v življenju nam zmanjka moči ali za starševstvo, ker še samo kričimo.
  • Ali za karierno napredovanje, kjer ne vidimo več cilja, smisla.
  • Ali pa naši »dobri« odnosi razpadejo.
  • Ali pa morda zbolimo, ker naše telo reče ne.
  • Ali pa…?

To pomeni, da nam je zmanjkalo virov, s katerimi se napajamo. Lahko rečemo tudi, da je naša skodelica prazna.

In kaj se zgodi potem? Ko se prebivalci Arendela umaknejo na varno se po hribu iz gozda prikotalijo troli. Pravijo: »Preteklost v marsičem ni takšna kot se zdi. Prihodnosti ne vidimo. Kadar se to zgodi, je potrebno, da naredimo naslednjo pravo stvar.« Naslednji pravi korak. Kaj je prav?

Se spomnite kaj pravijo troli v prvem delu risanke? Rešitev je dejanje iz ljubezni. In to se pokaže tudi v drugem delu. Vendar tokrat ne ljubezen do drugih, pač pa ljubezen do sebe. Ko sebi dopustimo, da poiščemo in slišimo svoj notranji glas, hkrati spoznamo in vzljubimo sebe. Zato nam je že v osnovi zmanjkalo virov, ker niso imeli-imele rade sebe. Ana to dobro ve v risanki, ko se jezi na Elzo, zakaj ji ni povedala, ker bi ji lahko stala ob strani. Vendar čeprav se začne iz ljubezni do sebe je neizogibno, kakor naval vode iz jezu, ki ga v risanki poderejo, naval energije ljubezni do sebe, reši tudi ostale. Zato drži rek, da ne moremo dati drugim tistega, kar sami nimamo. Rešeni so arendelci. Rešeni so severci. Sožitje in enim in drugim je možno.

Zato začni pri sebi. Vsak dan je nova priložnost. Kaj je tvoj naslednji pravi korak?

Če pri tem potrebuješ podporo, sem ti na voljo s sočutnim prostorom in pogovorom zate.

Topel objem,

Doris

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hvala za prijavo na novičke!

Srečaj se z nami v živo

Želiš biti na tekočem? Prijavi se na naše novičke.